Prikkeldraad 2: Tom Jan Meeus (NRC) over de ‘bedorven’ PVV en minipolitiek

In deze editie NRC-journalist Tom-Jan Meeus, de PVV-watcher die tot woede van Geert Wilders steeds weer inside info over het reilen en zeilen in zijn partij boven tafel krijgt. Meeus heeft een zekere bewondering voor Wilders omdat hij het steeds weer voor elkaar krijgt het gesprek in Den Haag te domineren. Toch heeft de PVV-leider enkele bepalende zwaktes, meent Meeus.

Wilders heeft twee gezichten. Hij is naar buiten toe een kloeke leider, maar intern, als hij bij gedoe de leiding moet nemen, kruipt hij juist onder tafel. Eén en ander leidt tot een ‘bedorven atmosfeer’.

Ook schrijft Meeus in zijn nieuwe boek “Haagse Invloeden – Hoe De Nederlandse Politiek Echt Werkt” over ‘minipolitiek’, een vorm van denken en doen waar steeds meer partijen aan meedoen en waarin ze vastlopen. Diederik Samsom is een moedig politicus omdat hij ‘anti-minipolitiek’ is, volgens Meeus. Maar het feit dat in een coalitie altijd één partij electoraal de klappen krijgt, zal volgens de ervaren rot in de toekomst leiden tot het afhaken van partijen bij formaties omdat ze geen electorale zelfmoord willen plegen.